15.9 C
София

Google безплатно ще ви направи произволен Open Source чип със 130 nm технологичен процес

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ако разбирате тази материя и сте разработили някакъв собствен чип и се питате как да го направите физически, Google предлага да направи всичко безплатно.

Но има няколко условия:

  • Първо, дизайнът на чипа трябва да бъде отворен и общодостъпен, като изпращате своята работа за производството на този чип във вид на URL за съответното Git хранилище
  • Второ, чипът ще бъде изготвен чрез 130 нанометров технологичен процес, който е вече е на 20 години. Но 130 nm чипове и до днес се използват в редица направления и за чип по поръчка това не е зле
  • Google заяви, че ще приема поръчките на всякакви организации, комерсиални и любителски проекти, но ако бъдат направени повече от 40 поръчки, интернет гигантът ще прецени кои да изпълни. Явно възможностите и на Google не са безгранични.
  • Последното ограничение е, че максималната площ на кристала не може да бъде повече от 10 мм²

Но всичко е абсолютно безплатно: от проверката на чипа на хардуерно ниво и симулацията на неговата работа до фактическото производство. Досега за обикновения потребител и малките фирми това бяха много сложни и скъпи процедури. Дори и създаването на софтуерен прототип за този твърде скромен технологичен процес струва хиляди долари.

Новата програма на Google се оглавява от ветерана на интернет гиганта Тим Ансел (Tim Ansell), който демонстрира няколко слайда относно новия проект.

Самият проект е съвместна работа на Google и неговия партньор efabless. Самото производство на тези Open Hardware чипове се осъществява от компанията Skywater Technology Foundry, която преди време се казваше Cypress Semiconductor. Първите чипове от този род са планирани да излязат през месец ноември 2020 година, а следващата партида – в началото на 2021 година. След това партидите ще започнат да излизат по-често.

Целта на този уникален проект е да се създаде изцяло отворен производствен процес за open hardware полупроводникови изделия. За да стане всичко това по-лесно, Google и Skywater предлагат специален PDK (process development kit) с отворен код. Това е пакет от правила за проектиране, огромен комплект с логически и аналогови модели и клетки, спецификации, документации и още много други данни, които могат да превърнат вашите RTL файлове в реално работещи модели на полупроводници плюс метали плюс най-различни други химически вещества, които са опаковани във вид на малки силициеви микросхеми, поставени в пластмасов корпус.

Да добавим, че PDK документацията на различните заводи за полупроводникови прибори струва големи пари. По всичко личи, че това е първият в Историята безплатен process development kit с отворен код, въпреки че самият проект все още е на експериментален етап.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини