Google: квантовият компютър работи и е 100 милиона пъти по-бърз от PC

4
306

През месец септември Google и NASA закупиха изчислителната система D-Wave 2X Quantum Computing. Мнозина бяха скептични относно възможностите на това устройство, а сега Google заяви, че D-Wave наистина използва квантовата физика за решаване на сложни проблеми.

Компанията D-Wave е известна с производството и продажбите на своите едноименни квантови компютри, за които специалистите имат противоречиви мнения. Първата версия на D-Wave 2X бе закупена преди две години от NASA и Google и сега Интернет-гигантът изглежда е много доволен от нея.

 

Google заяви, че разполага с доказателства за това, че D-Wave 2X действително използва квантовата физика за решаване на сложни задачи. Отделът Quantum Artificial Intelligence Lab записа във фирмения блог, че някои задачи се изпълняват 100 000 000 пъти по-бързо от квантовите процесори, в сравнение с алгоритмите, използвани при обикновените персонални компютри.

 

Големи технологични гиганти като IBM, Microsoft и Google също се опитват да създадат собствени квантови компютри и влагат огромни ресурси в това направление. А и NASA изглежда заинтересована от използването на тази технология в космическите мисии. Засега Google използва хардуера на D-Wave и има сключен договор за още седем години.

Квантовите компютри са все още в експериментална фаза на развитие и ако тяхното използване стане масово се очаква да се промени начина по който правим всичко.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Azhenextext3dfxspp Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

И ето че се започва , наближава революцията при компютърните технологии , усвоят ли квантовите процесори света ще се промени , към по-добро или по-лошо ще се види.Скоро до 10 години може би ще имаме съвсем различна представа за компютрите.Ако оцелеем до тогава.

extext
extext

ако престанат великите сили да мерят пи*ки може и да оцелеем.

3dfx
3dfx

Нищо ново. А и компютрите на D-Wave не са изсинки квантови такива.
По-голямата част от изчислителните системи в TOP500 на супер комютрите също са толкова пъти по-бързи от някое PC…и да не забравяме, че квантовите изчисления не дават точни резултати.

Който се интересува наистина – https://www.youtube.com/watch?v=0dXNmbiGPS4

spp
spp

Чакам с нетърпение първите бройки квантови компютри втора употреба да се появят в Квантсервиз, че да мога да си ги позволя!