Google показа специализирания процесор Tensor Processing Unit за компютърни системи с изкуствен интелект

0
7

От няколко години Google проектира и произвежда най-разнообразно оборудване за своите дата центрове. Сега се появи информация, че интернет-гигантът създава и собствени процесори.

 

По време на започналата вчера конференция Google I/O 2016, корпорацията показа свой процесорен модул с име Tensor Processing Unit (TPU). Чипът е разработен от Google и е предназначен за компютърните системи с машинно обучение. При компютърния изкуствен интелект не е необходима абсолютна точност на изчисленията и TPU извършва операции с регулируемо понижена точност. По този начин производителността на ИИ нараства десетки пъти в сравнение с използването на процесор, които работят само с максимална точност. Допълнително, консумацията на електрическа енергия е много по-ниска и на фотографията се вижда, че охлаждането е пасивно, а радиаторът не е много голям.

Оказа се, че процесорите Tensor Processing Unit (TPU) се използват от 2 години от Google за решаване на най-различни задачи – от подобряване качеството на картите, до работата на ИИ AlphaGo, който разгроми шампиона по Го Ли Седол. Google не съобщи никакви технически подробности за своя процесор и само показа как изглежда. Платката с Tensor Processing Unit се побира в стандартна кутия за твърд диск на дата център.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за