Google работи върху 50-кубитов квантов компютър

0
1072

Към днешен ден специалистите на изследователския отдел на Google разполагат с квантов процесор с 6 кубита, организирани в два клъстъра по три кубита. Ръководителят на групата Джон Мартинис (John Martinis) съобщи, че в края на тази година ще бъде построено ново квантово устройство, възможностите на което ще превишат така наречената бариера на „квантовото превъзходство“ – бариера, след която производителността на квантовата система в някои специализирани задачи излиза далече извън пределите на всики съществуващи към днешен ден суперкомпютри.

Първият 6-кубитов квантов чип бе използван като полигон за усъвършенстване на технологиите за създаване на кубити, организацията на връзката между квантовия и околния свят на обикновената физика. Работата върху тези технологии започна преди две години и сега учените разполагат с методи за по-лесно създаване на кубити, тяхното оптимално разположение и други.

Групата учени е съставена от 25 души и сега извършват последните проверки на някои конструктивни особености на бъдещата квантова изчислителна система с 50 кубита – линейното разположение на кубитите и тяхното подреждане във вид на матрица.

Според съвременните теории на квантовата физика и квантовите изчисления, преодоляването на бариерата на квантовото превъзходство може да стане от квантов компютър с минимум 50 кубита.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари