Още преди години стана известно, че AMD разработва собствения високоскоростен интерфейс xGMI, предназначен да стане алтернатива на отдавна познатия PCI Express. Вчера в най-новата версия на графичните драйвери на AMD за операционните системи, базирани на ядрото Linux, се появи информация за поддръжката на този интерфейс в графичните процесори Vega 20, дебютът на които може да се проведе до края на тази година.

Новото решение на AMD в известна степен е аналог на технологията NVLink и е предназначено за обединяване в едно както на графичните ускорители, така и на централните процесори, базирани на x86 архитектурата. Интерфейсът xGMI по своята архитектурна особеност е много подобен на вътрепроцесорната Infinity Fabric шина, която е използвана в процесорите от семейството Ryzen за организиране на комуникацията между компютърните модули (CCX) и вградената в кристала периферия.

По предварителни данни, xGMI се характеризира с широка пропускателна способност, чиято скорост за трансфер на данните достига до над 100 GB/s. От друга страна, трябва да се знае, че тези технологии са насочени на първо място към сървърните решения и високопроизводителните изчисления (High Performance Computing), където един масив от няколко графични ускорителя може ефективно да се използва за решаване на поставените задачи.

Що се отнася до сегмента на игровите графични карти, то едва ли xGMI скоро ще бъде внедрен в тях. Последните години, AMD и Nvidia неявно демонстрират лоялността си към мултипроцесорните Crossfire и SLI връзки, така че самите разработчици не бързат особено да оптимизират игрите за подобни конфигурации.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за