Hitachi измисли кварцов носител на информация с вечна трайност

3
68

Информацията е като всяко нещо по света. Рано или късно умира и изчезва безвъзвратно. Вашите филми, музика, документи и всички останали файлове в компютъра ви един ден ще изчезнат. Разбира се, това е нормално и никой не очаква информацията му да оцелее завинаги. Специалистите на Hitachi обаче твърдят, че са успели да създадат носител на информация с вечна трайност, съобщи Gizmodo.

Става въпрос за плочка от кварцово стъкло, която може да съхрани данните много по-дълго от CD-тата и твърдите дискове, които сега са актуални, но минат ли няколко десетилетия започват да „забравят” информацията, съхранена в тях.

Hitachi твърдят, че тяхното кварцово стъкло може да устои на екстремни температури и други неблагоприятни условия, запазвайки записаните ценни данни непокътнати за неограничено време.

Разбира се има и уловка. Методът, чрез който се записва информацията е прост, но неприложим в ежедневието. Данните се записват в бинарен вид чрез точки, които са разположени на тънък лист от кварцово стъкло. Разчитането става оптично, с помощта на микроскоп или друг специализиран уред.

Вече има и работещ прототип с площ от два квадратни сантиметра и дебелина само два милиметра. Към този момент на него могат да се съберат около 40 мегабайта с данни, а това отговаря на плътността постигана чрез стандартните пластмасови CD-та. Кварцовата плочка обаче е почти неуязвима. Тя може да устои на жега от 1 000 градуса по Целзий, мощни радиовълни, вода, разяждащи химикали и други разрушителни сили.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
frozenersliderumAnton Vloka Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
frozener
frozener

Супер яко!

sliderum
sliderum

Супер тъпо. Връщат развитието назад! Кристалите са подходящи за запис на холограми. Т.е. в тях може да се съхранява информация, която измерена с битове е милиони и милиарди пъти по-обемна от тази която може да се запише чрез „точки“. Да вкарат морзовият код дори, е предполагам по продуктивно от обикновения бинарен запис. Тия страхотно ми паднаха в очите.

Anton Vloka
Anton Vloka

Не си доволен, че този метод е доста аналогов ?