Hitachi измисли кварцов носител на информация с вечна трайност

3
14

Информацията е като всяко нещо по света. Рано или късно умира и изчезва безвъзвратно. Вашите филми, музика, документи и всички останали файлове в компютъра ви един ден ще изчезнат. Разбира се, това е нормално и никой не очаква информацията му да оцелее завинаги. Специалистите на Hitachi обаче твърдят, че са успели да създадат носител на информация с вечна трайност, съобщи Gizmodo.

Става въпрос за плочка от кварцово стъкло, която може да съхрани данните много по-дълго от CD-тата и твърдите дискове, които сега са актуални, но минат ли няколко десетилетия започват да „забравят” информацията, съхранена в тях.

Hitachi твърдят, че тяхното кварцово стъкло може да устои на екстремни температури и други неблагоприятни условия, запазвайки записаните ценни данни непокътнати за неограничено време.

Разбира се има и уловка. Методът, чрез който се записва информацията е прост, но неприложим в ежедневието. Данните се записват в бинарен вид чрез точки, които са разположени на тънък лист от кварцово стъкло. Разчитането става оптично, с помощта на микроскоп или друг специализиран уред.

Вече има и работещ прототип с площ от два квадратни сантиметра и дебелина само два милиметра. Към този момент на него могат да се съберат около 40 мегабайта с данни, а това отговаря на плътността постигана чрез стандартните пластмасови CD-та. Кварцовата плочка обаче е почти неуязвима. Тя може да устои на жега от 1 000 градуса по Целзий, мощни радиовълни, вода, разяждащи химикали и други разрушителни сили.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

3 коментара за "Hitachi измисли кварцов носител на информация с вечна трайност"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
frozener
frozener

Супер яко!

sliderum
sliderum

Супер тъпо. Връщат развитието назад! Кристалите са подходящи за запис на холограми. Т.е. в тях може да се съхранява информация, която измерена с битове е милиони и милиарди пъти по-обемна от тази която може да се запише чрез „точки“. Да вкарат морзовият код дори, е предполагам по продуктивно от обикновения бинарен запис. Тия страхотно ми паднаха в очите.

Anton Vloka
Anton Vloka

Не си доволен, че този метод е доста аналогов ?