Пазарът на персонални компютри все още намалява, сочат данни на проучвателните компании Gartner и IDC. Докато двете се съгласиха, че ръстът през 2018 г. е отрицателен, те не са съгласни кой е доставил повече компютри: HP или Lenovo. Както и през миналата година, Dell беше безспорно третата компания в този списък.

И двете фирми продължават да бъдат оптимисти за пазара на персонални компютри, въпреки че повече тримесечия продажбите са на червено, отколкото на черно. За 2017 г. Gartner и IDC твърдяха, че компютрите са ударили дъното и че трябва да се извърши обрат. Докато през 2018 г. се наблюдава положително Q2 и Q3 без промяна, като цяло продажбите през годината все още са намалели.

Gartner също споделя специфичните за САЩ цифри и през третото тримесечие установява, че Microsoft е влязъл в топ 5 на PC доставчиците. Компанията се задържа на тази позиция през четвъртото тримесечие, което показва, че това не е само еднократна промяна. Но това важи само за САЩ; Microsoft все още не се показва в световните класации.

Gartner оценява, че световните доставки на компютри са паднали с 4,3% до 68,6 милиона единици през четвъртото тримесечие на 2018 г. Топ шестте производители са Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus и Acer. Както можете да видите в таблицата по-долу, Gartner установява, че само Lenovo и Dell са увеличили своите доставки на компютри. HP, Apple, Asus и Acer са доставили по-малко компютри. Останалата част от пазара е намаляла с 12.9%.

Междувременно IDC счита, че световните доставки на компютри падат с 3,7% до 68,1 милиона броя през четвъртото тримесечие. Петте водещи доставчици в IDC са Lenovo, HP, Dell, Apple и Acer. IDC е съгласна с Gartner по траекторията на водещите компании. Останалата част от пазара се понижава с 11,2% в техните проучвания.

„По-голямата част от спада в доставките на компютри през 2018 г. се дължи на слаби потребителски продажби на компютри“, заявява главният анализатор на Gartner Микако Китагава. „Потребителските продажби представляват около 40% от доставките на компютри през 2018 г. в сравнение с 49% от доставките през 2014 г. Стабилизацията на пазара през 2018 г. се дължи на постоянното нарастване на бизнес компютрите, предизвикано от надстройката до Windows 10.“

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

е тъкмо – минтелските процесори нали не достигат

bure_s_barut
bure_s_barut

Нормално.
От 2013-та използвам FX8320 + 24GB RAM + HD7870. За момента не мисля да го сменям и ще изкара още няколко години без проблеми. Не съм геймър, а игрите, които играя рядко са на не по-малко от 10 години, а някои вече и на по 20 години.

Само мнение
Само мнение

За жалост ще става и по зле. Вече около мен никой не си купува PC или лаптоп, даже чета статистики как нещата отиват на зле и в образованието, всеки ученик дай му телефон последен модел да виси в мрежата и да чати 🙁