HP представи сървъри с висока плътност с микропроцесори Intel Atom

0
26

Колко сървъра могат да се съберат в стандартен сървърен блок 4U (18x48x61 см.)? Двадесет? Сто? Оказва се, че 288. Това е броят на сървърите тип Gemini, побрани от HP в стандартен 4U блок в рамките на програмата Project Moonshot Initiative.

Всеки сървърен слот включва оптимизиран за сървърни системи процесор Intel Atom с кодово име Centerton. Този 64-битов чип поддържа хардуерна виртуализация и може да използва памет с ECC корекция. Въпреки, че Centerton не е представен на сайта на Intel, чипът, изготвен чрез 32-нм технология бе представен на IDF в Пекин в началото на месеца. Centerton е двуядрен и консумираната от него мощност е само 6 вата.

Проектът Moonshot предвижда снижаване сложността на сървърите. Това става, чрез използване на общи ресурси за захранване и охлаждане. Всеки Gemini слот е оборудван с чип Atom SoC, с независима оперативна памет и вградено или мрежово запомнящо устройство. Охлаждането на корпуса, захранването, запомнянето на данни на външни носители и управлението на ресурсите са общи за всичките 288 слота.

HP смятат, че по този начин може да се достигне значителна икономия на енергия, пространство и цена. Смяната на повредени слотове също става тривиална задача.

Можем да считаме, че сървърите с висока плътност бързо ще изместят предишните архитектури и модели. В това направление работят и другите корпорации: например AMD закупи SeaMicro, а и новите ARM решения също следват тази тенденция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари