Huawei обяви цените на лаптопите с Deepin Linux вместо с Windows 10

22
5211

Въпреки че китайският технологичен гигант Huawei бе включен в черния списък (entity list) на правителството на САЩ и появилите се съобщения за прекъсване доставките на компоненти, отделът за лаптопи на Huawei продължава да работи както преди. Вече имаше информация, че Huawei започва продажбите на своите лаптопи с инсталиран Linux, а сега се появиха и цените.

Китайският производител представи на своята търговска площадка VMALL лаптопите MateBook 13, MateBook 14, MateBook X Pro, на които предварително е инсталирана свободната операционна система Deepin Linux. Това е Linux дистрибуция със собствената графична десктоп среда Deepin DE, която западните експерти наричатнай-прекрасната десктоп среда на пазара“ (single most beautiful desktop on the market). Тази дистрибуция е на първо място в рейтинга на Linux дистрибуциите, които най-много приличат на macOS. По принцип интерфейсът може да бъде настроен като този на Windows 10, както е показано на скрийншота по-горе, както и в стил GNOME Dash, KDE Plasma, Budgie Desktop.

Deepin (известна по-рано като Linux Deepin, Hiweed Linux, Hiweed Desktop и Hiwix) е Linux дистрибуция, базирана на Debian (преди това на Ubuntu) със собствената графична среда DDE — Deepin Desktop Environment, мениджъра на прозорци Gala и редица приложения, сред които са музикалният плеър Deepin, видео плеърът DMovie, системата за обмен на съобщения DTalk, центърът за инсталиране на приложения Deepin Store и други.

Deepin е наследил всички пакети от софтуерното хранилище на Debian, като представя и собствено хранилище с най-популярните програми, като например Vivaldi. Поддържат се 30 езика, включително българския (във версия 15.3).

Като недостатък на Deepin се посочва твърде бавното зареждане на софтуера от поставените по подразбиране хранилища. Но едва ли Huawei ще допусне подобно нещо и навярно тази скорост е оптимизирана.

Най-новата версия на Deepin Linux към днешен ден е излязлата на 19 юли тази година версия 15.11.

По всичко личи, че отнемането на лиценза на Huawei за операционната система Windows, е дал възможност на китайския производител да икономиса и да намали цените. Моделите Matebook 13 и 14 с Linux са с 300 юана ($42) по-евтини. Но това са предварителните цени: засега се приемат само предварителни поръчки, като на купувачите се казва, че ще им бъде съобщено, когато лаптопите бъдат доставени в складовете.

Появяват се все повече коментари и мнения, че заради търговските санкции Huawei може да се лиши от възможността да закупува лицензи за Windows от Microsoft.

От друга страна, това е добра новина за Linux общността. Предполага се, че Huawei ще започне по-активно да участва в разработването на драйвери за различния хардуер, който досега не работеше много добре със свободната ОС. Например скенерите за пръстови отпечатъци.

Лаптопите MateBook се продават и извън Китай, но Huawei засега официално не е обявил модели с Linux за европейските и другите страни. Серията MateBook добре се приема от критиката, въпреки че има коментари, че техният дизайн твърде много прилича на този на Apple. Но това се отнася и за много други производители. Към достойнствата на MateBook се посочват дисплея, който заема 91% от площта на капака на лаптопа, както и качествените говорители.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dimitar
Dimitar

Защо просто не ги оставят без операционна система?
Какъв е смисъла да ги омазват с тоя Линукс, който всеки нормален човек ще разкара в момента, в който пусне компютъра?

Dimitar
Dimitar

Чудно ми е колко от минусите ползват пълноценно Линукс за десктоп (пълноценно ползване = нещо различно от фейс, форуми и ютуб)???

115
115

1% го ползват за нещо повече. Останалите са промити мозъци, които просто цъкат.

Джет Лий
Джет Лий

Също и Mac OS и windows само 1% ги ползват пълноценно и за нещо различно

Адолфо Хит
Адолфо Хит

Ще го разкарате , защото сте маса идиоти, колко от вас виждат нещо, извън това което ви показва „прозорчето“,? Та то за мен е повръщня… която вие сърбате, защото ви мързи да дъвчете.

Аз ве аз
Аз ве аз

Чудно ми е колко от минусите идват от един и същи човек? 😀

zmei
zmei

пед@лч3, не са от един и същи човек. просто си мислиш, че овцете са повече от „нормалните“ хора?

ChromeOS
ChromeOS

Всеки нормален човек,ще ти даде минус за избълваните глупости

Мангалата
Мангалата

*йечец! Ползвам Линукс от 1999 година, като бях още пишлеме. От 2005 програмирам за него за пари, та до сега. Бая пари направих, собствен апартамент, нова кола, дебел буфер за черни дни… Върши ми всякаква работа, филми, музика, браузване, чат пат-Халфлайф, Диабло 2 с wine, и Sega емулатори. Имал съм 300 дни ъптайм на лаптоп ThinkPad T430s. Valve правят Proton емулатора с който могат да се играят най-съвременните игри, така че *апай и се потапяй.

­­­­­
­­­­­

Графичната среда е хубава, но дистрото не е.

Lordoff
Lordoff

Нормално е да изберат подобно дистро, с произход Китай. А че имитират ябълката е ясно – това правят и с телефоните си.

Зеленчук Киселов
Зеленчук Киселов

Напоследък май нагризаните ябълки взеха да копират Huawei

mathur
mathur

Не напоследък ,а постоянно, иФоня краде от всички идеи.

LinCho
LinCho

Че какво му е? С какво е по-зле от Ubuntu, Mint, Manjaro, Fedora?

115
115

Китайците даже собствено име на са могли да измислят за лаптопа си, от Macbook станало matebook. Пльоснали някакъв линукс, имитация на Mac OS и айдеее колко сме велики… 😀

БайгрездаЙ
БайгрездаЙ

Просто следват името на флагманския си продукт Mate и при телефоните и при лаптопите.
А това че ти си с ограничен умствен капацитет и природата не може да оправи.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Да се скрият xyявей/ xaxaвeй ни ма кефат, долнопробна гаражна фирмичка, даже задминаха безумните цени на изгнилата/ нахапана ябълка с чepвeй безумци…

brak@brak.brak

А ти какъв точно червей си? Чудя се дали не обиждам това невероятно животно…?!

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

По голям брак от тебе няма, то родителите ти са го разбрали, още съжаляват за грешката си, тaпyнгep такъв….

brak@brak.brak

Защо не спреш да дишаш?

AxOx
AxOx

Най-накрая един голям играч, който ще вкара милиарди в разработката на Линукс.
Майкрософт винаги е бил доминат, защото даваше Уин-а за по 20 долара на ОЕМ производителите, което си е чист дъмпинг…
сега най-накрая ще има ОЕМ производител, който ще е мотивиран да има драйвери за всички периферни устройства.
САЩ сами се вътриха, защото Майкрософт и Ябълката удържаха Линукс с рушвети под масата, а сега това не върви.
Въпрос на време да подкарат и телефоните на Линукс ако нещо не тръгне с ХармониОС

Сега милиони програмисти от Уиндоус програмисти, ще станат на Линукс програмисти…. конкуренцията ще стане истинска и интересна.

bore_perniko
bore_perniko

Изключително много подкрепям всики Linux Distro-та. Като цяло имам Linux на лаптопа, но така и не стигам да го използвам. Играя понякога нещо, но и главното е, че не ми се ще да набутвам, който и да било Linux с каквито и да било емулатори, че да успея да подкарам програми, които ми трябват (photoshop, cd, illustrator). Знам, че си имат заместници и алтернативи в Linux версия и среда, но наистина съм ги пробвал и свиквайки да работиш с една програма, няма как да се направи това с друга програма и то в рамките на разумното време. Опитвах да свикна,… Виж още »