Huawei планира да разработи своя собствена видеокарта

7
1240

Като говорим за видеокарти, винаги става въпрос предимно за Nvidia и отчасти (все още) за AMD. Скоро Intel също ще се включи в битката за най-качествените GPU, но, изглежда, това няма да бъде единствената компания, търсеща реализация в тази област. Huawei има свои бъдещи планове, включващи разработката на нов хардуер от подобен тип.

Според публикация от интернет портала The Elec, китайският технологичен гигант възнамерява да даде старт на дъщерна фирма, занимаваща се с облачни и AI бизнес услуги тази година. Според източника, Huawei предприема този ход „в опит да навлезе в пазара на сървърни GPU, доминиран от Nvidia„. Ние вече станахме свидетели на бурното развитие на ИИ процесорите Ascend на компанията. Миналогодишният модел 910 се отличаваше с висока мощност при изчисленията с плаваща запетая – 256 терафлопса и целочислени изчисления – 512 TFLOPS. С това решението на Huawei двойно превъзхожда продукта на Nvidia – Tesla V100. Той е произведен на базата на 7nm+ технологичния процес на компанията TSMC и се появи за първи път в AI ускорителя Atlas 300 отново на Huawei.

Разбира се, предвид намеренията на Huawei в момента, не можем да очакваме компанията да представи видеокарти за обикновения потребител. За момента тя се е ориентирала към сървърната индустрия, машинното обучение и облачните услуги. Възможен е и евентуален дебют на геймърски продукти, но те най-вероятно ще бъдат представени много по-късно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари