Huawei представи Kunpeng 920: най-производителният ARM процесор

0
1172

Китайската компания Huawei официално представи своя нов процесор с ARM архитектура, предназначен за сървъри, дата центрове и разпределени хранилища на данни.

Китайският технологичен гигант обяви, че Kunpeng 920 е най-производителният ARM процесор за сървъри. Чипът се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес и се базира на ARM v8 архитектурата. Новата SoC разполага с 64 ARM процесорни ядра, работещи с тактова честота 2,6 GHz. Huawei специално подчерта, че може да ускори алгоритмите за предсказване на условните преходи. Системата върху чипа Kunpeng 920 демонстрира над 930 точки в SPECint Benchmarks тестовете. По този начин той изпревари еталонните отдели в този сектор с 25% по отношение на производителността, с 30% по отношение на енергийната ефективност и с 46% по отношение на пропускателната способност на подсистемата на паметта. Чипът поддържа и работата на два порта 100G RoCE (RDMA over Converged Ethernet).

SoC Kunpeng 920 поддържа 8-канална работа с DDR4 оперативна памет, PCIe 4.0 и CCIX интерфейсите и осигурява пропускателна способност до 640 Gb/s. Новите чипове вече се използват в китайските сървъри от серията Huawei TaiShan. Предлагат се три различни варианта на тези китайски ARM сървъри от нов тип. Единият е фокусиран върху повишената производителност, вторият – върху високата плътност на съхранение на данните, а третия е универсален. Новите процесор и сървъри бяха представени в Шънджън, Китай.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за