Hyundai създаде скенер за пръстови отпечатъци за автомобили

0
368

Компанията Hyundai Motor създаде система за отключване и палене на автомобилите чрез пръстов отпечатък.

Новата система ще бъде инсталирана в модела Santa-Fe от 2019 година, който първоначално ще се продава само в Китай. Преди използване на системата, водачите трябва да регистрират своите пръстови отпечатъци. Биометричният скенер е поставен в дръжката на вратата. Той изпраща криптирани данни към самата компютърна система. Аналогичен скенер е поставен на мястото за запалването под волана.

Компанията обръща внимание, че е възможно регистрирането на отпечатъците на няколко души. В зависимост от прочетения пръстов отпечатък, автомобилът автоматични регулира положението на седалката и наклона на огледалото за задно виждане.

Hyundai каза, че ще добави и функция за запомняне на температурата в купето, на влажността и на положението на волана.

Това не е първият случай, когато за отключването на автомобила се използва скенер за пръстови отпечатъци. Но Hyundai е първият производител, който го е вградил в дръжките на вратите.

Използвани са най-нови технологии, понеже този сензор трябва да работи стабилно въпреки слънчевите лъчи, ниските температури през зимата и на дъжда.

Новият скенер различава електрическите нива в различните части на пръста, като по този начин се избягва фалшифициране и кражба на електромобила.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за