IBM обяви плановете си до края на тази година да даде достъп до своя 20 кубитов квантов компютър, който ще се осъществява чрез електронен облак.

Засега не е ясно, какво може да е практическото приложение на устройството, поради съществуващите технически ограничения – задаваното квантово състояние се удържа за не повече от 90 микросекунди. Това е рекорд в тази област и в индустрията, но е прекалено малко за практически цели.

Едновременно с това IBM потвърди намеренията си за изграждането и стартирането на квантов компютър с 50 кубита. Компанията продължава работата върху този проект, който в близкото бъдеще ще бъде комерсиализиран. Квантовите компютри могат да решават задачи, които не са по силите на съвременните класически компютри, а IBM реши да даде достъпа до своето квантово устройство чрез електронен облак.

Експертите считат квантовите изчисления за много перспективни, но са необходими още много изследвания и разработки. Един от най-актуалните проблеми е въпросът с охлаждането, което се изисква за запазване стабилното състояние на кубитите.

Към днешен ден IBM, Google, Intel и стартъпа Rigetti от Сан Франциско се състезават в изграждането на най-стабилната и полезна квантова система.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за