IBM съвместно с научноизследователската лаборатория лаборатория на военно въздушните сили на САЩ започна изграждането на първата в света невроморфна изчислителна система. Това е изкуствен интелект, който ще работи на принципите на реална невронна мрежа, подобна на невронната мрежа на човешкия централен мозък.

Новият невроморфен компютър се нарича TrueNorth Neurosynaptic System, изчислителната основа на който се състои от няколко обособени клъстъра, всеки от които се съдържа 64 невроморфни процесора IBM TrueNorth. Всеки клъстър съдържа 64 милиона изкуствени неврони и 16 милиарда изкуствени синапси.

TrueNorth Neurosynaptic System ще бъде изключително гъвкава платформа и ще може да обработва данните от различни източници, както и да извършва паралелната обработка на един и същ поток от данни.

Създателите на TrueNorth Neurosynaptic System споделиха:

„Всяко ядро на TrueNorth ще стане част от единната разпределена невронна мрежа, която ще работи на базата на възникващите в системата събития. Това означава, че за разлика от традиционните процесори, тези чипове нямат нужда от генератор на тактова честота. При това, ако един от процесорите се повреди или бъде махнат, останалата невронна мрежа поема неговата работа. Дори и при максимално натоварване, всеки клъстър на TrueNorth консумира не повече от 10 W енергия“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари