През месец май миналата година в електронния облак IBM Cloud бе даден достъп до квантов компютър.

Облачната изчислителна платформа IBM Quantum Experienc със собствен квантов процесор на IBM съставен от 5 кубита бе предназначен за запознаване с тази технология и за експерименти. Оттогава около 40 000 потребителя извършиха над 275 000 експеримента с IBM Quantum Experience.

Още тогава IBM съобщи, че нейният квантов компютър може да се мащабира и да се използва за решаването на практически задачи за науката и бизнеса. Днес корпорацията съобщи за плановете си за строежа на комерсиалния квантов компютър IBM Q, който ще бъде достъпен в облака IBM Cloud. Очаква се IBM Q да може да се справи с проблеми, принципно недостъпни за днешните суперкомпютри.

Едновременно с това IBM съобщи за излизането на новия API за IBM Quantum Experience, който дава възможност за връзка и обединяване на квантовите изчисления с класическите. Представена бе и версия на емулатор на IBM Quantum Experience, който може да моделира работата на квантова система с 20 кубита.

През следващите 2-3 години IBM възнамерява да представи квантови компютри с 50 кубита.

Квантовите изчисления могат да се използват в търсенето на нови лекарства и материали, оптимизация на логистиката, финансовото моделиране, изкуствения интелект, защитата на информацията и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари