fbpx
2.9 C
София

IBM обяви квантов процесор Osprey с 433 кюбита

Най-четени

IBM представи нов квантов процесор, който е много по-голям от своя предшественик. Със своите 433 кюбита новият Quantum Osprey е три пъти по-голям от процесора Eagle, който IBM обяви миналата година. Има най-големия брой кюбити от всички квантови процесори на IBM. 

За сравнение, процесорът Eagle от 2021 г. съдържаше само 127 кюбита.

Според IBM Osprey има потенциала да извършва сложни квантови изчисления, които са далеч над възможностите на всеки класически компютър. Казано по друг начин, броят на класическите битове, необходими за съчетаване на едно състояние на квантовия процесор Osprey, е много по-голям от общия брой на атомите в познатата ни вселена. Това е много.

Д-р Дарио Гил, главен вицепрезидент на IBM и директор на изследователския отдел, заяви, че новият процесор ги доближава до момента, в който квантовите компютри ще се използват за решаване на нерешими досега проблеми. 

„Тази работа ще се окаже основополагаща за настъпващата ера на квантово-ориентираните суперкомпютри“, добави Гил.

Процесорите са само част от уравнението. IBM също така обяви бета актуализация на ядрото за Qiskit Runtime. Тя позволява на потребителя да размени скоростта за намален брой грешки, като пълната поддръжка ще се появи през 2025 г.

Потребителите вече имат и пълен достъп до динамични схеми, което им позволява да включат класически изчисления по време на времето за кохерентност на кюбитите, за да използват най-доброто от двата свята. IBM заяви, че динамичните схеми ще намалят значително дължината на някои квантови схеми и ще увеличат потенциала на полезните квантови изчисления в близко бъдеще.

Нашите пробиви определят следващата вълна в квантовата област, която наричаме квантово-центрични суперкомпютри. Модулируемостта, комуникацията и междинният софтуер ще допринесат за увеличаване на капацитета за мащабиране на изчисленията и за интегриране на квантови и класически работни процеси.

Джей Гамбета, член на IBM и вицепрезидент на IBM Quantum.

IBM вярва, че 2023 г. ще бъде важна точка, в която ще бъдат поставени основите на квантово-центричните суперкомпютри благодарение на постижения като модулна архитектура и хибриден облачен мидълуер.

Пътната карта за развитие на IBM сочи по-мощни квантови процесори на хоризонта. 

Технологичният гигант е на път да обяви Condor с 1121 кюбита през следващата година, последван от Flamingo с над 1386 кюбита през 2024 г. Kookaburra (изглежда, че IBM обича птиците) ще се появи през 2025 г. с 4 158+ кюбита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини