IBM показа първия „масов“ квантов компютър на CES

7
5290

Още нещо, за което до скоро можехме само да мечтаем и да четем във фантастичните романи, е на път да се случи. Навлизането на квантовите компютри на пазара явно не е чак толкова далеч.

На CES в Лас Вегас, компанията IBM представи първия комерсиален модел на новия тип компютри, който рано или късно ще се вижда доста по-често извън лабораторните условия.

Именно така определят и от IBM своята машина. 20-кубитовата система комбинира в едно квантов и класически компютър и ще бъде предложена на редица клиенти за техните разработки и бизнес приложения.

Но не си представяйте нещо, което ще може да сложите на бюрото си

Както можете да видите и на графиката – компютърът е огромен. Комерсиалният вариант на IBM Q обаче включва в себе си всичко, от което компания може да има нужда за своите експерименти и разработки. На цена, която обаче за сега остава неизвестна.

От IBM подхождат доста предпазливо, като казват, че тепърва предстои да работят заедно с бъдещите купувачи на този вид компютри, за да изчистят всякакви проблеми, които могат да възникнат при първите версии на такова ново за пазара устройство.

При всички положения обаче IBM Q System One е огромна крачка в посока на комерсиализацията на квантовите компютри. Това мнение сподели и Арвинд Кришна, старши вицепрезидент на Hybrid Cloud и директор на IBM Research.

IBM Q System One обаче е първата система, която няма да се „строи“ в лабораторни условия, като специалистите са събрали всички необходими части в един блок, готов за транспорт и продажба и са направили така, че квантовите частици да не губят свойствата си.

Квантовите компютри, които ще доминират над възможностите на днешните компютри многократно, включват в себе си подсилени камери за задържане на квантовите битове, резервоари за течен хелий, както и друго криогенно оборудване, поддържащо температура, близка до абсолютната нула, много електроника и километри кабели.

Основната разлика в този нов вид компютри е начинът им на работа

Електронните изчислителни устройства в момента използват електричество, за да съхраняват и обработват данните. Квантовите компютри го правят като експлоатират квантовите свойства на атомите на елементарните частици.

И докато в традиционните днешни компютри битовете имат две възможни състояния – 0 или 1, то в квантовите модели информацията се съхранява в кюбити (квантови битове), които могат да са, не само в тези две състояния, но и в двете едновременно.

На практика това означава , че дори само един кюбит дава два пъти повече мощ на новите машини, а с увеличаването на кюбитите изчислителният капацитет се увеличава в геометрична прогресия, лесно достигайки до стотици хиляди пъти повече мощност от днешните компютри.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
Иван Дойчович Тодоровтрол-антиАнти-тролБай ГаняЛеля Коца Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Ами да копат биткойни нали са бъдещето …или бяха…

Професора по биткойни
Професора по биткойни

Биткойна е бъдещето. Искам да копаш! Аз си купих ферари от ШЕЛ.

Леля Коца
Леля Коца

За зайчарник е супер!

Бай Ганя
Бай Ганя

Това яде ли се, пие ли се, вари ли ракия – ако – не, не е за мен. Карам си на Windows 7 и това е!

Анти-трол
Анти-трол

Сигурен съм ,че поне еидн от плюсовете е от човек, който не е ряазбрал иронията 🙂

трол-анти
трол-анти

каква ирония бе’ градски..

Иван Дойчович Тодоров
Иван Дойчович Тодоров

99% от мултимедийните маниаци няма да го използват. А иначе евала: с такива компютри вече са открити нови химически вещества и изненадите тепърва предстоят.