IBM пуска нови Power7 процесори

0
25

Компанията IBM в понеделник ще пусне дългоочакваните Power7 процесори и системи базирани на тях. Процесорът е голяма стъпка за IBM, интегрирайки осем ядра в един процесор, като всяко едно е в състояние да изпълнява по четири задачи (threads), превръщайки го в индивидуален 32-ядрен чип. За сравнение, high-end процесорите на Intel, Xeon, които ще се конкурират с Power7, могат да изпълняват само по две задачи на ядро.

Power7 предпазителите използвани в чиповете са ключова технология използвана от отделен „Cell“ процесор – част от суперкомпютър на IBM Roadrunner в Националната лаборатория в Лос Аламос. „Взехме някои неща от програмата Cell, начин за правене на калкулации и вграждането му в Power7 ядро,“ каза Bradley McCredie, експерт по IBM системите и технологиите.

Съперници на Power7 са сървърите на Hewlett-Packard, които са базирани на Intel процесори и суперкомпютрите на Sun Microsystems.

Новите Power7 системи са:

IBM Power 780: нова категория high-end сървъри с участието на напреднала модулна конструкция с 64 Power7 ядра.
IBM Power 770: система от среден клас с 64 Power7 ядра, характеризираща се с по-висока производителност на ядро от процесорите Power6 и използва 70% по-малко енергия.
IBM Power 755: високопроизводителен компютър с 32 Power7 ядра.

Компанията eMeter, водещ производител на софтуер за e-мрежи, направи успешни тестове на IBM Power6 системите с повече от 20 милиона интелигентни измервателни уреда.

Според IBM, Power7 са способни да управляват милиони транзакции в реално време.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари