IBM строи най-големия квантов компютър, заедно с гигантски хладилник, в който да го постави

0
2477

IBM, една от най-старите и големи технологични компании, строи хладилник. Но не такъв, какъвто си представяте. Той ще е доста голям, в сравнение със стандартните. Ще бъде висок около 3 метра и ще бъде широк около два метра.

В него ще е адски студено – приблизително -273 градуса Целзий

Това е по-ниска температура от тази в открития космос. Името му е Goldeneye, вдъхновено от едноименния филм за Джеймс Бонд.

Другото нещо, с което този хладилник ще се различава от нашите е, че вътре няма да има храна. Там ще бъде поставен първият в света квантов компютър с 1 милион кубита, който също е в процес на разработка.

Изграждането на хладилника е доста сложна задача. Трябва да се поддържа състоянието на вакуум в системата, трябва да се балансира теглото на различните компоненти за охлаждане.

Към настоящия момент най-големият квантов компютър на IBM има 65 кубита. Плановете са до 2023 година да бъде направен такъв с 1000 кубита. След като това е готово, ще се погледне към завършването на споменатия квантов компютър с 1 милион кубита. За това обаче не е дадена заявка за срок и това е разбираемо, добавят от DigitalTrends.

Така както има закон на Мур, който гласи, че броят на транзисторите, които могат да се поберат на платка се удвоява приблизително на всеки две години, има и подобен за квантовите компютри. Той се нарича Законът на Роуз и е формулиран от Джорди Роуз през 2002. Той e казал, че броят на кубити в квантов компютър може да се удвоява всяка година.

И това е напълно нормално, тъй като възможността на кубитите да са в състояние на суперпозиция ги прави много по-мощни от битовете в транзисторите на традиционните компютри.

Но, тъй като повече не винаги е равно на по-добре, от IBM ще използват концепцията за квантов обем.

„Не е просто в това да увеличаваш физическия брой на кубитите. В крайна сметка е важно колко кубита имаш, но и колко добре се представят те. Важно е колко голяма верига може да върви на хардуера преди кубитите да стигнат до състояние на квантовата декохерентност, което води до загуба на информацията. Квантовият обем е метриката, която обхваща всичко това.“, обясняват от IBM.

Каква е целта на IBM?

Има две основни причини да се предприемат ходове в тази насока. Първата е, че визията на компанията за бъдещето включва три залога – квантови изчисления, изкуствен интелект и облачни услуги. Втората причина е идеята на корпорацията да предлага смесени услуги. Например, когато използваме някой инструмент, за да решим даден проблем, правилните части от него ще се обработят от класически компютър, а останалите от квантов компютър. Така ще се постигнат най-добри резултати.

4 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари