IBM създава графенови чипове, работещи на честота 100 GHz

4
41

За разработчиците, които създават нови образци микросхеми и процесори вече е ясно, че физическите лимити на силиция вече са в близост до своите граници и скоро този материал ще се превърне в отживелица и ще остане в миналото. Основен кандидат за мястото на силиция, според много експерти е графена, представляващ двумерен вариант на тримерния графит и по-популярен като графит на кристали. Поради уникалните си механически и химични свойства графена се счита за един от бъдещите заместители на силиция в полупроводниковата промишленост – за производство на батерии, суперкондензатори и други. Графенът може да има до 10 пъти по-добра проводимост от силициевите чипове.

В изследователската лаборатория на IBM в Ню Йорк се говори, че графенът има всички шансове да се превърне в основен елемент за бъдещите наноелектрически устройства. В дългосрочна перспектива графенът може да бъде същият, както преди 50 години беше силицият. Проводимостта му е пет пъти по-висока от тази на медта, както и здравината му е над 50 пъти от тази на стоманата. Този нов материал и неговите качества отварят нови възможности, например в областта на свръхпроводимостта и свръхпроводниците.

В IBM се говори, че от всички потенциално перспективни материали за схемотехника именно графенът има най-малко време за реакция за наличие на електрическо поле. Следователно, тук е един от най-големите запаси на бъдещото нарастване на честотата на работа. По думите на инженерите, сега графеновите транзистори работят на честота около 30 GHz, но при минимална модификация, графеновият чип е способен да функционира на честота 100 GHz.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари