IBM ще разработва принципно нови 7 нанометрови процесори

0
28

Корпорацията IBM ще инвестира около 3 милиарда щатски долара в разработването на ново поколение процесори, които ще бъдат по-малки, по-мощни, по-ефективни и по-интелигентни от всички съвременни чипове. Ще се използва нова процесорна архитектура, която ще позволи повече изчисления при по-малък брой процесорни команди.

Първата цел в анонсирания план на IBM е създаването на чипове, транзисторите на които ще са с размер от около 7 нанометра или приблизително до 16 атома на веществото или 10 пъти по-малки от телата на вирусите.

Втората цел на корпорацията е отказ от безперспективните елементи на архитектурата при съвременните чипове и разработването на нови похвати. IBM възнамерява да съсредоточи усилията си върху работата с графен, въглеродните нанотръби, силициевата фотоника, квантовите изчисления и реализация на процеси, имитиращи процесите в мозъка.

IBM допълва, че техните последни процесори Power 8 са произведени чрез 22 нанометров технологичен процес, а бъдещите 7-нанометрови чипове ще са кардинално други разработки, в които основно значение имат особеностите на атомната физика. Първите прототипи на новите чипове трябва да се появят след около пет години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за