IEEE 802.3bz: новият Ethernet стандарт, който 5 пъти увеличава скоростта на връзката без смана на кабелите

0
128

Консорциумът Ethernet Alliance официално обяви за ратифицирането на новия стандарт IEEE 802.3bz. Новата спецификация дава възможност за петорно увеличаване на пропускателната способност на съвременните жични мрежи. При това не се налага замяната на сегашната инфраструктура, включваща кабели от категориите Cat5e и Cat6 (през последните 15 години бяха прокарани около 70 милиарда метра от тези кабели).

 

Изискванията към скоростните показатели на мрежите растат с увеличаването броя на интернет потребителите и Wi-Fi 802.11ac безжичните точки за достъп до Глобалната мрежа. Традиционният порт по стандарта 1000Base-T, който предлага скорост от 1 Gb/s често става най-тясното място в мрежите. Ето защо възникна необходимостта от нов стандарт, а IEEE 802.3bz петорно увеличи скоростта на Ethernet, без да се налага използването на кардинални решения.

 

Представени са две версии на спецификациите – IEEE 802.3bz 2.5G с пропускателна способност 2,5 Gb/s и IEEE 802.3bz 5G – с 5 Gb/s. Работата върху новия стандарт бе свършена бързо – от появата на идеята до ратификацията на новия стандарт изминаха по-малко от две години. В спецификациите се описват параметрите на MAC нивото, характеристиките на физическото ниво и управлението на обектите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари