Intel анонсира икономичния ИИ копроцесор Clover Falls за лаптопи

2
356

Intel представи своя специализиран многофункционален копроцесор Clover Falls, предназначен за хардуерно ускорение работата на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект в лаптопите. Предвижда се използването на този чип и в десктоп компютрите. Производителят описва копроцесора Clover Falls или Intel Visual Sensing Controller като помощник, който прави персоналните компютри по-интелигентни с помощта на изкуствен интелект.

Първоначално чипът ще се поставя в дънните платки на лаптопите и ще добави в тези компютърни системи нови възможности при ниска консумация на електрическа енергия. Предвижда се разпознаването на околната среда и фината адаптация към нея. Като пример Intel посочи възможността на новия чип да управлява яркостта на дисплея на лаптопа в зависимост от околната осветеност и дали потребителят е пред екрана.

Чипът Clover Falls се очертава като маломощен ИИ копроцесор, който ще извършва полупасивен мониторинг. Обикновено това се върши от централния процесор, който от време на време излиза от хибернация, за да изпълни тези функции. Прехвърлянето на тези задачи към един маломощен копроцесор ще удължи времето на автономна работа на лаптопите. Според уеб порталът PCWorld, първата компания производител на лаптопи, която е потвърдила намерението си да използва ИИ копроцесора в своите устройства е Dell.

Известно е, че започвайки от процесорите Intel Core от 10-то поколение (Ice Lake), за по-добра работа с ИИ се използват специализираните инструкции Intel Deep Learning Boost (DL Boost) и енджина Intel Gaussian & Neural Accelerator (GNA). Засега не се знае как тези технологии ще взаимодействат с копроцесора Clover Falls.

1.5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари