Intel анонсира процесор за невронни мрежи

4
498

Intel представи своя нов процесор Nervana – Intel Nervana Neural Network Processor for Inference или NNP-I, адресиран към алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Процесорният гигант подчерта, че чипът е фокусиран върху прилагане на натрупани знания към нови данни, а не на постоянно машинно обучение. Новият клас процесори е предназначен за хардуерно ускорение на построяването на логически заключения.

Intel не даде големи подробности за новия процесор, но съобщи, че работи в тази област съвместно с Facebook. Навярно новият чип ще е полезен в търсенето медийно съдържание, в неговото филтриране и в откриването на вредоносни програми и код. И още, Nervana е специално оптимизиран за разпознаване на изображения.

От технологична гледна точка новият процесор е съвсем нестандартен. Nervana няма никаква кеш памет, а вградената памет се управлява директно от програмите и системния софтуер. Освен това Nervana използва новия числов формат Flexpoint.

Intel каза още, че малко по-късно ще представи процесора за дълбоко машинно обучение Spring Crest. Производството на Nervana е планирано да започне още тази година.

Да си припомним, че в началото на дена Intel анонсира мобилните процесори Intel Core от девето поколение (Coffee Lake-Refresh). Четири от шестте нови чипа са модели с индекс KF в своите имена. Това означава, че тези четири процесори нямат интегрирано графично ядро (то е изключено), работят при по-високи тактови честоти и имат по-голям потенциал за овърклок.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
НадблюдателШишоПитанкатаassa Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Разпознаване на изображения и Faceshit.

Питанката
Питанката

Ама си голямо тролче …🙂

Шишо
Шишо

голямо тролче на зарплатка при большая руска батка

Надблюдател
Надблюдател

Това не е процесор а е Система на Чип ( СоЧ ) защото има и памет в себе си.
Но липсата на кеш е смущаваща – дали тов ане го забавя или производителността не му е толкова много или просто така е проектирано че и без кеш да е доста бърз. Все още има въпроси но ако се наложи ще има напредък в таз област доста изоставена напоследък.