Intel анонсира своята първа видеокарта за десктоп компютри

6
2155

Миналата година Intel представи мобилната графична карта Iris Xe Max, а сега без особен шум анонсира своята първа видеокарта за десктоп компютри – DG1. Устройството ще се произвежда от AIB партньорите на компанията – ASUS, Colorful и други.

Да уточним, че DG1 е решение от начално ниво, което ще се разпространява единствено чрез ОЕМ каналите. Тоест, новата видеокарта ще можем да видим в готовите компютърни системи на различните производители, но не и в магазините.

Видеокартата DG1 се базира на графичен процесор с архитектура Xe-LP, произвеждан чрез 10 нанометров технологичен процес. Това е съвсем същият интегриран графичен ускорител, който се използва в новите мобилни процесори Intel Core от 11-то поколение (Tiger Lake) и в мобилната видеокарта Iris Xe Max.

В Intel DG1 се използва орязана версия на  въпросния графичен процесор с 80 изчислителни модула (Execution Units, EU), което съответства на 640 поточни процесора. Налични са 4 GB буферна памет тип LPDDR4X-4266 със 128-битова шина и пропускателна способност 68 GB/s. Графичният процесор работи с тактова честота 1650 MHz, а консумацията на устройството е 30 W. Графичната карта използва четири PCI Express 4.0 линии, не изисква допълнително захранване и е възможно използването на пасивно охлаждане.

Тази година се очаква излизането на пълноценна игрова видеокарта на Intel с архитектура Xe HPG (High Performance Gaming)  с хардуерна поддръжка на трасирането на лъчите.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари