Intel възнамерява на всеки пет години да представя изцяло нова процесорна архитектура

6
983

През месец април 2018 година Джим Келър (Jim Keller) се присъедини към екипа на Intel и оглави направлението за разработване на нови процесорни архитектури. В интервю за Lex Fridman Келър заяви, че би искал да накара Intel на всеки пет години да разработва нова процесорна архитектура, а не както е сега – на всяко десетилетие.

Корпорацията Intel вече представи на пазара процесорите Ice Lake с архитектура Sunny Cove, а до края на годината трябва да се появят процесорите Tiger Lake с архитектура Willow Cove и съществено преработена структура на кеш паметта. Едва ли влиянието на Джим Келър ще се почувства по-рано от излизането на архитектурата Golden Cove, което трябва да стане през 2021 година и дори и по-късно. Външните експерти са на мнение, че Келър и неговият екип ще могат да създадат изцяло нова процесорна архитектура не по-рано от 2023 година – тоест, пет години след като Келър се присъедини към Intel.

В интервюто Келър каза, че към днешен ден в идеалния случай на всеки три години трябва да се представя изцяло нова архитектура, която да подменя предишната на всеки пет години. Засега това става на всеки десет години, но той ще положи максимум усилия, за да подобри нещата.

За осъществяването на тези промени са необходими неимоверни усилия. Трябва да се преодолее съпротивлението на маркетинговите структури, които предпочитат постигането на краткотрайни резултати.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
JohnDoe
JohnDoe

с тези Lake наименования на процесорите Intel да си засилят продуктите в голямото Мичиганско езеро и да не тормозят повече потребителите с пробитите си калорифери.
Проспаха последните няколко години техническия напредък на АМД. Докато се начудят кога и как да прескочат 14 нанометровия производствен цикъл и AMD ще минат на 3 nm.

БегиМани
БегиМани

Мдааааа… и шизофренията яко те гони…

(*)
(*)

А от тебе селянията не може да избяга

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Хахахах баси шегата….

Мангалата
Мангалата

Изключително мъчно за гледане интервю, с може би най-утрепания водещ. Абе може ли да ти дойте Джим Келър на крака, който е Майкъл Джексън-а на полупроводниковата индустрия, а ти да го питаш такива малоумни въпроси. Само дето не го попита „Абе тия вярващ ли в боК“.

stormofblood
stormofblood

Интересно интервю, изгледах го цялото.