fbpx
15.8 C
София

Intel добавя поддръжката на USB 4 в Linux ядрото

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Процесорният гигант Intel е приготвил няколко обновявания за Linux ядрото, които осигуряват базовата функционалност на USB 4 стандарта за всички Linux дистрибуции. Уеб порталът Phoronix съобщи, че това са 22 ъпдейта с над 4 000 реда сорс код, които осигуряват поддръжката на новия стандарт.

Интересно е, че новият код за USB 4 до голяма степен повтаря кода за реализацията на Thunderbolt 3. Това не е за учудване, понеже Thunderbolt 3 се счита за основата на USB 4.

Да си припомним, че USB 4 използва физическия конектор на USB Type-C и осигурява скорост за обмен на данните 40 Gb/s. Портът USB 4 е обратно съвместим с USB 2, USB 3, Thunderbolt 3 и видеоизхода DisplayPort.

След като специалистите уточнят и последните нюанси, като например правилното управление на захранването, те ще представят финалната версия на драйверите за Linux. Според мнението на Phoronix, поддръжката на USB 4 стандарта може да се очаква да се появи в Linux ядрото версия 5.5, която трябва да излезе след няколко месеца. Няма смисъл да се бърза, понеже на пазара все още не се предлагат компютърни устройства с поддръжката на USB 4.

Вече се знае, че в Linux Kernel 5.4 ще се поддържат най-новите централни и графични процесори, ще се появи файловата система exFAT и ще се повиши безопасността чрез блокиране на някои модификации на ядрото.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Шишо
Шишо
2 години

Почвам да се чудя тоя линукс не го ли написа майкрософт? то какво ли не добавиха, за какво не контрибутнаха… само и само да стане по-човешки линукса. Сиреч не е останало много от оригинала ми се струва.

Нови ревюта

Подобни новини