Intel е интегрирала хардуерни пачове срещу Meltdown и Foreshadow в процесорите Whiskey Lake

2
585

Intel вчера официално представи своите нови мобилни процесори Whiskey Lake и Amber Lake. Архитектурата е същата, като на предишните чипове, но те имат по-високи тактови честоти и допълнителни хардуерни модули. Но едва днес разбрахме, че новите чипове са първите процесори на Intel с хардуерна защита на хардуерните уязвимости Meltdown и Foreshadow. Корпорацията официално потвърди тази информация.

Цялостна защита имат само по-мощните процесори Whiskey Lake, докато в чиповете Amber Lake отново се използва софтуерна защита срещу уязвимостите – обновяване на микрокода. Пачовете на микрокода намаляват производителността на процесора с до 10%. Хардуерните защити срещу Meltdown и L1TF (Foreshadow) въобще не забавят процесорите.

Първият комплект хардуерни пачове е доста ограничен, но Intel заяви, че ще разшири броя на защитните механизми. Whiskey Lake все още има нужда от комбинирана защита – микрокод и промени в ядрото на операционните системи за останалите варианти на хардуерните уязвимости. Но от Meltdown и Foreshadow тези процесори вече са защитени на хардуерно ниво.

Процесорите Cascade Lake за дата центровете ще бъдат първите процесори на Intel с мащабна защита срещу хардуерните уязвимости. Но ограничената защита навежда на мисли, че Intel е съвсем в началото на пълноценното изчистване на уязвимостите в своите процесори.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Anebe
Anebe

Мандалото лопна! Да ми се обадят след 5-6 години и да ми предложат конкурентна цена и може евентуално да си помисля да си купя техен продукт!

Евтини CPU-та
Евтини CPU-та

Може да се извлече някаква полза от цялата тази история. Очаквам големите компании да започнат масово да обновяват своите сървъри (предимно с CPU XEON) с нови с хардуерен пач и съответно да се наводни пазара със старите. Трябва цените да паднат. Разбира се, тези CPU-та ще са подходящи предимно за машини без мрежа, като ще могат да се ползват спокойно за рендери.