6.7 C
София

Intel започва доставките на 10-ядрени процесори през лятото

Най-четени

От корпорацията Intel планират това лято да започнат пускането на пазара на нови сървърни процесори Xeon Westmere-EX с 10 изчислителни ядра в един физически кристал. Тези чипове ще заменят най-мощните за момента процесори Intel Nehalem-EX, пуснати през миналата година и оборудвани с осем ядра.

От компанията не съобщават технически подробности, свързани с тези чипове, но вече се знае, че заради по-големия брой процесорни ядра те ще имат много по-ниска латентност при обработката на потоците, а това като цяло ще окаже положително влияние върху ръста на производителността.

Westmere-EX ще бъдат предназначени за работа в HiEnd-сървъри, работещи с приложения, за които е необходим интензивен обмен на данни. Известно е също, че чиповете ще могат да работят в 8-процесорни сървъри, като при това всеки чип може да обработва едновременно 2 потока данни, тоест сървърите с новите 10-ядрени чипове ще могат да работят със 160 паралелни потоци данни.

Представител на компанията съобщи, че на ниво монтаж процесорите ще бъдат съвместими с модерните Nehalem-EX, което ще опрости процедурата по ъпгрейд на хардуера на сървър. От компанията съобщиха също така, че двупроцесорни системи под управлението на новите Xeon ще могат да работят с 2 терабайта оперативна памет.

Ще припомним, че компанията Advanced Micro Devices, основен конкурент на Intel, наскоро обяви, че през есента ще започне да доставя на пазара на 16-ядрени процесори AMD Opteron за употреба в сървъри. Тези чипове ще бъдат базирани на съвременната микроархитектура AMD Bulldozer.

10-ядрените Xeon ще бъдат изработвани по 32-нанометрова технология (сегашните Nehalem-EX се произвеждат по 45-нанометрова технология). Новите процесори ще се базират на микроархитектурата Westmere, представляваща по-съвременно поколение в сравнение с микроархитектурата Nehalem.

Първите чипове Westmere за преносими и персонални компютри се появиха в края на миналата година. Сега за персонални компютри и лаптопи на компанията произвежда чиповете Sandy Bridge.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини