Intel започва доставките чиповете Stratix 10 – първите 14 нанометрови FPGA

0
57

Intel съобщи, че започва доставките на първите в полупроводниковия отрасъл 14 нанометрови програмируеми матрици. Това са FPGA Stratix 10, предназначени предимно за дата центрове, мрежова инфраструктура, за радари и военно оборудване.

 

Чиповете Stratix 10 използват архитектурата HyperFlex. Производителят подчертава, че новите FPGA са двойно по-производителни от програмируемите матрици от предишното поколение, а плътността на компонентите е петорно по-голяма.

 

Производителността от нивото на предишните чипове FPGA Stratix V се постига при 70% по-ниска консумация на електрическа енергия. Изчислителната мощност на новия чип достига 10 терафлопса при операции с единична точност. В подложката на чипа е интегрирана бързата HBM2 памет, която работи със скорост 1 TB/s. В новия чип са включени четири 64-битови ARM Cortex-A53 процесорни ядра с тактова честота 1,5 GHz, които се използват за спомагателни цели. Ускорението на изчисленията става с помощта на програмируемите логически елементи.

 

Системата-върху-чипа Stratix 10 бе анонсирана от компанията Altera още през 2013 година, като още тогава се считаше, че ще се използва 14 нанометров технологичен процес. Всичко се забави, понеже Intel закупи Altera в края на миналата година за $16,7 милиарда.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари