Intel предупреди собствениците на процесори Alder Lake, че тези, които имат процесори без K (заключени), не трябва да се опитват да ги овърклокват.

Tова е възможно с някои дънни платки, но може да доведе до повреда на чипа

Експертът по овърклок Der8auer проведе експеримент с голямо повишаване на честотите на модели, които не са с K, като Core i5-12400 (видяхме и световен рекорд за Core i3). Точно такива, които не би трябвало да са отворени за овърклок официално. „K“ процесорите на Intel са продуктите, които са отключени и предназначени за овърклок.

Технически е възможно да се овърклокне процесор Alder Lake, който не е „К“. За тази цел се използва функцията за отключване на BCLK в BIOS на някои дънни платки. Те са от по-висок и среден клас, но според Intel, правейки това, ние подлагаме системата си на сериозен риск.

Гигантът в областта на чиповете заяви пред Tom’s Hardware:

Процесорите на Intel от 12-то поколение, които не са K, не са предназначени за овърклок. Intel не гарантира работата на процесорите извън техните спецификации. Промяната на тактовата честота или напрежението може да повреди или да намали полезния живот на процесора и други системни компоненти. Може да намали стабилността и производителността на системата.

Иначе казано, прилагането на овърклок ще анулира и гаранцията на вашия чип, ако той не е предназначен за клокване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари