Съвместната работа на Intel и ARM предвижда 10 и 22 нанометрови чипове, базирани на процесорните ядра Cortex-A.

Десктоп процесорите на Intel доминират на пазара, но компанията така и не успя да се наложи на мобилния пазар. Но процесорният гигант непрекъснато се опитва да пробие в тази област – тази година освен LTE модеми, бе представен процесора Visual Core на Google, произвеждан от Intel, отговарящ за обработката на изображенията в Pixel 2. А сега компанията стартира нов интересен проект.

По време на конференцията ARM Tech Con 2017, Intel обяви началото на съвместна работа с ARM, в рамките на която още в края на тази година ще бъде произведена първата тестова партида 10 nm ARM чипове от фамилията Cortex-A, както и IP-ядрото на процесора Cortex-A55, който ще се произвежда чрез 22 нанометров технологичен процес.

Новите 10 nm Cortex-A процесори ще работят с тактова честота до 3,5 GHz при напрежение 0,5 V. Чиповете ще имат около 100 милиона транзистора при разсейвана мощност 0,25 миливата на мегахерц. Производството вече е стартирано, а първите ARM чипове на Intel и ARM трябва да излязат до края на годината.

Cortex-A55 ядрото ще работи при напрежение 0,45 V и честота 2,35 GHz. Тези чипове ще бъдат алтернатива на съществуващите 28 nm процесори, но ще бъдат с 30% по-бързи, с по-малка консумация и ще имат много по-евтино производство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари