Intel и Facebook ще разработват нови сървърни технологии

0
30

Корпорациите Intel и Facebook стартираха съвместен проект по разработката на технологии за съхраняване на информация от ново поколение, които ще бъдат използвани в бъдещите центрове за данни. Според генералния технологичен директор на Intel Джъстин Ратнър, компаниите ще създадат с общи усилия сегментирана сървърна архитектура, която в бъдеще ще промени конструкцията на дейта центровете и ще позволи въвеждането на редица иновации.

Новата архитектура е базирана на 10 годишни изследвания в областта на силициевата фотоника, разглеждаща използването на силиций за създаването на фотонни устройства, включително лазери, преобразователи и датчици. Това е нов подход за използването на светлината, за пренос на по-големи обеми от данни с висока скорост и при минимално енергопотребление по оптичен кабел.

Традиционно всеки сървър има собствени ресурси и тази сегментирана архитектура позволява поставянето на съществуващите ресурси в отделни модули. Различните типове ресурси се групират по стойки, което позволява да се намали цялостната цена на проектите.

Представители на Intel и Facebook показаха прототип на бъдещите системи, който разполага с нов тип разпределена входно – изходна подсистема. Тя използва полупроводников Ethernet комутатор на Intel, процесор Xeon и 22 нанометрови чипове Atom от следващо поколение, които носят кодовото название Avoton. Системата включва ново решение на Intel за обмен на данни на база на силициевата фотоника, което позволява скорост от 100 GBps.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари