Intel критикува мобилните процесори AMD Ryzen 4000 за намаляване на производителността при работа на батерии

3
944

Intel публикува интересен материал, в който твърди, че лаптопите с мобилните процесори Core от 11-то поколение (Tiger Lake) осигуряват много по-висока производителност при работа от акумулаторни батерии, в сравнение със своите аналози от AMD Ryzen 4000 платформата.

Тествани са пет лаптопа, базирани на процесори на Intel и още пет с процесори на AMD, като в профила е избрана опцията Висока производителност. Освен това, премахнат е всичкият антивирусен софтуер, а яркостта на екрана е поставена на ниво 200 кандела на квадратен метър.

Веднага може да се каже, че в тази ситуация Intel очевидно излага едно пристрастно и необективно мнение. Известно е че процесорите AMD Ryzen 4000 от фамилията Renoir се оказаха изключително силни конкурентни на чиповете на Intel в мобилния сегмент и тази информация трябва да се приема доста скептично. Но самото изследване е интересно.

Intel твърди, че в PCMark 10 при използване на приложението Office 365, лаптопите с процесори на AMD намаляват производителността си с 38% при захранване от батерии. В тестовете на WebXPRT производителността на портативните компютри с чипове на AMD е паднала с 48%, а в Sysmark 25 – с 30%. Според експертите на Intel, мощността на процесорите на AMD пада при изключване на устройството от мрежата и производителността между различните модели Ryzen 7, Ryzen 5 и Ryzen 3 става еднаква.

Интересен е начинът, по който са направени измерванията на Intel. Със свой специален бенчмарк Intel уж е открил забавена реакция от 8-10 секунди при лаптопите с процесори на AMD, работещи в натоварен режим. Но в публикуваните диаграми на тези измервания, чиповете на Intel не са показани.

Очакваме нови подобни тестове.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари