8.6 C
София

Intel може да иска допълнително заплащане за използването на всички функции в процесорите Xeon

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Отдавна се чуваше, че Intel ще добави лицензиране на разширените функции на своите процесори. Казано с други думи, това означава, че за използването на някои или всички функции в процесорите на тази компания, ще трябва да се плаща допълнително.

Уеб изданието Phoronix съобщи, че за Linux се подготвя поддръжката на драйвера Intel Software Defined Silicon (SDSi). Засега не може да се каже кои точно възможности ще бъдат лицензирани и ще изискват допълнително заплащане. Но се знае, че тази функционалност засега се въвежда само в сървърните процесори Xeon. Традиционните потребителски процесори Core по всяка вероятност няма да изискват допълнително заплащане за използването на тяхната пълна функционалност.

SDSi се използва поотделно за всеки процесорен сокет, като се работи с ключове и токени, които проверяват и активират съответните конкретни функции. Ключътр се записва в вградената в чипа NVRAM памет, след което при необходимост се прочита оттам. SDSi не дава възможност да се определи кои точно функции са били активирани по този начин.

За сегашното поколение Intel Xeon е достъпна функцията Silicon-on-Demand, реализирана в HPE GreenLake и Lenovo TruScale. Тя работи на ниво софтуер и BIOS/UEFI, като при необходимост дава възможност за активирането на допълнителните процесорни ядра и PMem модулите Optane.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини