fbpx
4.1 C
София

Intel отчита огромна загуба през четвъртото тримесечие на 2022, заради намаляващото търсене на PC

Акциите на Intel понасят удари в началото на деня на търговия

Най-четени

Intel завърши 2022 година доста колебливо, но твърдо вярва, че се очертават по-добри времена. Intel отчете приходи в размер на 14 млрд. долара за четвъртото тримесечие на изминалата 2022 година, приключващо на 31 декември 2022 година, което е с 32% по-малко в сравнение със същия период година по-рано. Брутният марж се е свлякъл до 39,2% от 53,6% година по-рано, а нетната печалба е 644 млн. долара. Печалбата на акция за тримесечието се равнява на 0,16 долара.

Забележително е, че Intel остава на печалба за цялата година с общи приходи от 63,1 млрд. долара и нетна печалба от 8,01 млрд. долара. За сравнение, през 2021 година Intel генерира 79 млрд. долара приходи и 19,9 млрд. долара нетна печалба.

Шефът на Intel Пат Гелсинджър заяви, че въпреки икономическите и пазарните насрещни ветрове, през четвъртото тримесечие те са продължили да постигат добър напредък по стратегическата си трансформация, която включва напредък в продуктовата насока и подобряване на оперативната структура и процеси за по-нататъшно повишаване на ефективността.

Гелсингер казва, че през тази година те ще продължат да работят върху краткосрочните предизвикателства. Главният изпълнителен директор на Intel Дейвид Зинснер добави, че предприетите стъпки за правилно оразмеряване на организацията и рационализиране на инвестициите са в основата на целите за намаляване на разходите с 3 млрд. долара през тази година и ги поставят на пътя за постигане на икономии от 8 до 10 млрд. долара до края на 2025 година.

Нищо от това не е много изненадващо, тъй като резултатите на Intel отразяват това, което се случи на целия пазар на персонални компютри през последните месеци.

Пазарният анализатор IDC наскоро заяви, че доставките на традиционни персонални компютри са намалели с 28,1% по време на празниците в сравнение със същия период на 2021 година. Доставките на твърди дискове са паднали почти наполовина миналата година и дори производителят на периферни устройства Logitech е отбелязал спад на продажбите с около 23% през изминалото празнично тримесечие.

Силната конкуренция от страна на пазарния съперник AMD също не помогна на усилията на Intel, нито пък навлизането на Apple в областта на собствения хардуер. Apple започна прехода към собствен дизайн на процесори в края на 2020 година и към този момент почти всеки нов Mac се предлага с процесор на Apple.

Стойността на акциите на Intel е спаднала с повече от седем процента към момента на писане на тази статия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини