Intel изпрати специално ръководство до своите партньори, производители на дънни платки, в което предписва към 2020 година да бъде прекратена поддръжката на Legacy BIOS в UEFI фърмуера.

По този начин, платформите, които ще започнат да излизат през 2020 година, ще изгубят модула за съвместимост CSM (compatibility support module). Този компонент даваше възможност на операционните системи и устройствата с възможност за зареждане на ОС, които „не знаят“ за съществуването на UEFI, да работят на новите системи с UEFI.

Устройствата без CSM модула ще бъдат обозначавани като UEFI Class 3, понеже могат да работят само с интерфейсите UEFI или UEFI PI.

Тази стъпка на практика означава край на 32-битовите операционни системи на новите компютри, понеже 32-битовите дистрибуции на Windows и десктоп дистрибуциите на Linux, изискват наличието на CSM модула. Но потребителите ще могат да работят с 32-битовия софтуер в 64-битовите версии на Windows чрез WoW64.

И още, новите версии на Windows Secure Boot ще изискват наличието на UEFI Class 3 устройство за нормално функциониране. Това ще окаже влияние на работата със стари видеокарти, произведени до 2013 година, които просто нямат BIOS, който може да работи с UEFI.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари