Intel планира да пусне Pentium Gold G5600F процесори без графично ядро

12
998

Новата практика на Intel да пуска на пазара процесори без графични ядра продължава. Наскоро британският ритейлър Kikatek представи Pentium Gold процесор с индекс F, тоест без интегриран UHD Graphics ускорител.

Като се има предвид подхода на Intel, предполага се, че новият процесор ще има абсолютно същите характеристики като предшественика си Pentium Gold G5400F. CPU-то е базирано на типичния 14nm++ технологичен процес и е с Coffee Lake микроархитектура. Вероятно ядрата отново ще са две, с четири нишки благодарение на Hyper-Threading технологията. Тактовата честота ще бъде 3,9 GHz, а процесорът ще има 4 МВ кеш от трето ниво. Принципно Intel Pentium Gold G5400F поддържа двуканален режим на DDR4 оперативна памет, така че и сега ще е същото. Единствената разлика би трябвало да бъде липсата на интегрираната графика Intel 630, което значи, че ще трябва да се постави отделна видеокарта.

Принципно концепцията за процесори без графично ядро не е лоша, но необичайното е, че Intel ги продава на същата цена, както и моделите с интегрирана графика. Дори и Kikatek предлага G5600F на цена от цели 82 британски паунда, което е дори повече от цената на оригиналното CPU.

Серията Pentium Gold процесори на Intel е характерна с ниската си цена, поради което тези чипове често се използват в бюджетни гейминг конфигурации с по-евтини видеокарти. Все още няма официално изявление за Pentium Gold G5600F. Затова и няма как да бъде потвърдена неговата окончателна цена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари