Intel подготвя нови процесори, които няма смисъл да бъдат купувани

5
3415

Intel възнамерява в средата на месец март да представи на пазара своите наистина нови процесори от 11-то поколение (Rocket Lake-S). Те ще се базират на архитектурата Cypress Cove, която е с 20% по-бърза от старата Skylake, ще разполагат с графиката Xe, ще поддържат PCI Express 4.0 шината и бързата памет DDR4-3200.

Но фамилията Rocket Lake включва не само съвсем новите процесори Intel Core i5, Core i7 и Core i9, но и младшите решения, като Celeron, Pentium и Core i3. Тези по-младши чипове също са включени в Comet Lake Refresh, но нямат никакви архитектурни разлики с процесорите от 10-то поколение Comet Lake-S. Това са си е старата Skylake, като единствената разлика е в леко повишените честоти.

Вече има информация каква всъщност е разликата между „стария“ Core i3-10100F и „новия“ Core i3-10105F, понеже неговите тестове се появиха в бенчмарка Geekbench 5. И двата процесора имат по 4 физически/8 виртуални ядра, 6 MB кеш памет от трето ниво, 65 W TDP и LGA1200 сокет. Единствената разлика между тях е в тактовата честота – при предишните процесори тя е със 100 MHz по-ниска.

Тестовете показаха, че разлика между тези процесори на практика няма. Това не е за учудване, понеже 100 MHz разлика означава около 2% разлика в производителността, което е трудно да бъде забелязано в реални условия. Ето защо няма смисъл от закупуването на младшите решения на фамилията Comet Lake Refresh, които се предлагат на по-висока цена.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари