Intel подготвя 10 nm процесори Cannon Lake-U с изключено графично ядро

4
1218

През последните години Intel изпита големи трудности с миграцията към по-съвършени технически норми.

Процесорният гигант се отказа от своята стратегия „тик-так“, а 14 нанометровият технологичен процес в един или друг вид се използва във вече четири поколение процесори Core. Тази година се очаква излизането на 10 nm чипове Cannon Lake, но и тук нещата не са много гладки.

От много години мобилните процесори на Intel със суфикс U, предназначени за използване в ултрабуците и миникомпютрите, разполагат с две x86-64 ядра и графичен ускорител HD Graphics, като по този начин консумацията на чипа е ниска.

Официален документ на Intel за планираните промени в микрокодда показа, че ще има два варианта на чиповете Intel Cannon Lake-U – с графично ядро и без. И двете решения имат един и същ кристал, но в единия от тях, графичният ускорител HD Graphics ще бъде деактивиран.

Според ComputerBase, това най-вероятно се дължи на големия брой дефектни чипове. Бракът наистина трябва да е голям и Intel предлага някои от тези чипове без графично ядро. Но това означава, че ще трябва да се използва външна графична карта, която ще нивелира всички предимства на 10 нанометровата технология от гледна точка консумация на електрическа енергия.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Надблюдателкехчелибеласуr Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
суr
суr

От много години може би, но последната година са с 4 ядра, че и с графично ядро вътре.

либела
либела

„ще трябва да се използва външна графична карта, която ще нивелира всички предимства на 10 нанометровата технология“ – нулира май се казваше 🙂

кехче
кехче

Нивелира означава изравни – демек каквото спечелиш като икономия, ще го изгубиш заради нуждата от видокарта

Надблюдател
Надблюдател

Още немога да разбера защо тез идиоти от Интел продължават да правят видео процесор в процесора!!!??? Това е най голямата глупост – самият процесор едвам смогва да се справи с скапания РАМ щото той си остана на бавната си скорост и е далече от 4 Гигахерца както са сегашните процесори. Па и сложили ощр един процесор на същата шина??? Вземаш компютър на 3-5 години слагаш му видеокарта за 100 лева или по ефтина и той работи по бързо от последен модел с вградена ГПУ глупост в него – извод : Имало е причина ГПУто и рама му да са на… Виж още »