Intel подготвя 8-ядрен Core i9 за лаптопи

9
1121

Деветото поколение процесори на Intel бе първото с 8 ядра/16 нишки в десктоп сегмента (Core i9-9900K). В актуалната към днешен ден фамилия процесори за лаптопи броят на ядрата също бе увеличен, но Intel явно не възнамерява да спре при 6 ядра/12 нишки. В уеб пространството се появиха тестове от 3DMark бенчмарка, показващи топ-процесора Intel Core i9-9980HK, който явно ще е флагманския чип сред мобилните процесори от 9-то поколение.

Intel Core i9-9980HK е 8-ядрен процесор с поддръжката на многопоточна работа и базова честота 2,4 GHz. Неговият множител е свободен и притежателите на лаптопи и мобилни работни станции с този чип ще могат да го клокват до ниво, доколкото позволява неговото охлаждане. Информация за TDP няма, но се предполага, че той ще бъде от нивото на 45 W, подобно на флагмана от сегашната серия мобилни процесори.

Засега няма официално потвърждение от Intel, че има подобен процесор. Но щом чипът се е появил в 3DMark, няма да се наложи дълго да чакаме неговата поява на пазара. Новият Core i9-9980HK трябва да замени предишния Core i9-8950HK с 6 ядра/12 потока и тактова честота 2,9 GHz, която може динамично да достига до 4,8 GHz при едно работещо ядро. По-ниската базова честота в сравнение със сегашното поколение процесори се обяснява с увеличения брой ядра и нишки.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
the professorMorganГеоргиТойAthlon64 strikes back.... Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
РММ
РММ

Трябва да направят лаптопа с азотно охлаждане 🙂

Бахти
Бахти

Само ако е LN2… 😉

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Хахах батерията сигурно ще изкарва 1 час, и ако не е с водно охлаждане ще тротва до 1GHz честота…

мхм
мхм

Пак ли бе зомби 🤣

Athlon64 strikes back....
Athlon64 strikes back....

Пак ли бе неграмотен трол и невежа ?

Той
Той

Предпочитам 6 ядрен на 2.9, отколкото 8 ядрен на 2.4. И наистина – не знам какво ще му измислят като адекватно охлаждане, но и да не вдига 40 db. при макс.обороти. Батерията е последна грижа.

Георги
Георги

Абе защо, мама му стара, не произвеждат лаптопи с мрежово захранване, както при настолните компютри?

Morgan
Morgan

Ти адаптера (заряното) на лаптопа къде го включваш, не е ли в мрежата като настолен компютър?

the professor
the professor

абе то би могло, но тогава захранването трябва да е вътре в лаптопа, което значи минимум 300 грама отгоре, а захранванията се повреждат, то и без това това не би трябвало да се казва лаптоп, а куфар на колелца… при лаптопите избора е следния – ил кекаво охлаждане и тротлинг или тежък куфар… за мен лаптопа трябва да е максимум с 2 или 4 ядра на колкото се може повече мегахерци и видео в процесора… който иска да играе игри да си взема настолен… но глупаци бол…