9.7 C
София

Intel показа екземпляр от графичния процесор Xe-HPC – „бащата на всички GPU“

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Отдавна се знае, че в лабораториите на Intel усилено се работи върху графичните процесори Xe, включително върху GPU с кодово име Ponte Vecchio за сферата на изчисленията, които изискват много ресурси. Оказа се, че процесорният гигант вече разполага с инженерни екземпляри на този чип. Това демонстрира публикуваната от графичния отдел на Intel снимка в Twitter, на която според думите на Раджа Кодури (Raja Koduri) е показан „бащата на всички графични процесори“ на Intel.

На външен вид чипът Intel Xe-HPC (High Performance Computing) по нещо прилича на сървърен процесор Xeon с BGA дизайн. Неговите рамери са приблизително 77,5 х 50 мм, а според наличната информация, под капачката се намират няколко кристала. За сравнение на размерите в средата на кадъра е поставен една батерия с АА размер. Интересното е, че сега цялата информацията за новия чип в Twitter акаунтите на Intel Graphics и Раджа Кодури, е премахната.

Официалният анонс на графичния процесор Intel Ponte Vecchio е планиран за 2021 година. Той ще се използва предимно в сферите на HPC и машинното обучение. Предвижда се новият процесор да бъде основата на суперкомпютъра Aurora с изчислителна мощност над един екзафлопс.

Да напомним, че още тази година Intel възнамерява да представи външната видеокарта за лаптопи DG1 (Discrete Graphics 1). Тя ще се произвежда чрез 10 нанометров технологичен процес и ще се базира на архитектурата Xe-LP.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини