Intel показа прототипа на многокомпонентната SoC Lakefield

2
847

В рамките на изложението CES 2019 компанията Intel представи няколко интересни продукта.

Един от тях е прототипът на мобилния процесор Lakefield, включващ четири ядра Atom и едно производително ядро с архитектура Sunny Cove. Технологията напомня на ARM big.LITTLE и нейното последващо развитие DynamIQ, даващо възможност за създаване на SoC с различни процесорни ядра. Прототипът е създаден с използването на новата революционна технология Foveros. Основният момент на новата технология е повишената интеграция на компонентите в чипа чрез радикална промяна на архитектурата, както и въвеждането на обемен дизайн – поместването на няколко кристала един върху друг.

Показаната на изложението CES 2016 система върху чипа се базира на 22 nm чипсет, допълнен със „сандвич“ от няколко 10 nm чиплета. Всеки чиплет включва x86 ядра, графичен модул тип Gen 11 и DRAM памет. Габаритните размери на новата SoC са 12 х 12 х 1 милиметра, като цялата платка с чипа е с размери колкото М.2 флаш диск.

Към днешен ден, най-актуалните процесори на Intel са чиповете Gemini Lake с архитектура Goldmont Plus. Lakefield е кодовото име на чиповете, които ще заменят сегашните Gemini Lake през втората половина на тази година.

Едновременно с това Intel обяви своята нова инициатива Project Athena, в рамките на която ще бъдат представени нови мобилни компютри и хибридни устройства от съвсем нова категория. Преди време процесорният гигант използваше бранда Ultrabook за своите специални ултра тънки и леки лаптопи, които се конкурираха с Macbook Air. За да получат правото да наричат своите продукти ултрабуци и да получат поддръжката на Intel, производителите трябваше да изпълняват изискванията за техническите характеристики, дизайна и т.н. Още преди това Intel използваше аналогичен подход за популяризиране на Centrino. А новият проект Athena е на практика рестарт на Ultrabook.

Засега Intel не съобщава всички изисквания, на които трябва да съответстват мобилните устройства от новата програма Athena. Процесорният гигант представи само един неясен слайд, съдържащ шаблонни маркетингови фрази, като технологии от следващо поколение (ИИ и 5G), един ден автономна работа и други подобни.

Intel показа още един слайд, в който са изброени партньорите на компанията по проекта Athena. Виждат се Acer, Asus, Dell, Google, HP, Innolux, Lenovo, Microsoft, Samsung и Sharp. Интересно е, че в рамките на Athena ще се предлагат не само модели с операционната система Windows 10, но и с Chrome OS. Първите мобилни устройства от този тип трябва да излязат още в края на тази година. Да си припомним, че също за края на годината бяха обещани първите лаптопи с новите 10 nm процесори Intel Core (Ice Lake-U).

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Ел. ТехникSSDnow Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SSDnow
SSDnow

….“обещани“…..отново…. ха-ха….

Ел. Техник
Ел. Техник

Тънък лаптоп чупен лаптоп значи пари на вятъра…