Intel по повод излизането на CPU NVIDIA Grace: „Ние играем само в нападение, а не в защита“

2
1064

Генералният директор на Intel реагира на състоялия се наскоро анонс на процесорите NVIDIA Grace с ARM архитектура, предназначение за центровете за обработка на данни и за сървърите, работещи върху алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Пат Гелсингър заяви, че когато става дума за процесори, специализирани за работата на изкуствен интелект, то Intel разполага с отлично портфолио и неговата компания е лидер в тази област.

Към днешен ден Intel владее най-голямата част от пазара на сървърни процесори, която според оценките на пазарните анализатори достига 90%. Останалата част принадлежи на AMD. Най новите поколения сървърни процесори на AMD се оказаха изключително конкурентоспособни и се очаква, че компанията на доктор Лиза Су съвсем скоро ще започне да увеличава своя дял от този пазар. Но сега на същия този пазар излиза нов играч в лицето на Nvidia. Нейният нов ARM процесор Grace се очаква да излезе на пазара през 2023 година, като компанията на Дженсен Хуанг обеща десетократно по-висока производителност в сравнение с конкуренцията. Сега се появи информация, че вече има два крупни клиента, които са готови да изградят сървърни системи, базирани на процесорите NVIDIA Grace.

Но изказването на генералния директор на Intel изглежда малко странно:

„Бих казал, че самата идея на процесорите е основната на произхода на Intel. В наши дни ние започваме да интегрираме хардуерната поддръжка на ИИ алгоритмите и очакваме, че това ще бъде област, в която ние ще играем в нападение, а не в защита“ – заяви Пат Гелсингър.

Да допълним, че веднага след анонса на тясноспециализираните процесори Grace акциите на Nvidia моментално нараснаха, курсът на акциите на Intel падна.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари