fbpx
-5 C
София

Intel представи криогенен процесор опростяващ устройството на квантовите компютри

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Intel представи криогенния процесор Horse Ridge, разработен съвместно с нидерландския стартъп QuTech. Партньорите заявиха, че новият чип ще ускори разработването на по-производителни и търговски жизнеспособни квантови машини. Horse Ridge вече е решил редица инженерни проблеми и е направил процеса на проектиране на квантовите компютри много по опростен. В дългосрочна перспектива новият криогенен процесор ще даде възможност за обединяване на квантовите компютри с класическите персонални компютърни системи.

Обикновено в квантовите системи се използва класическа електроника, която работи при стайна температура и се намира извън пределите на криогенния хладилник, като се свързва с квантовия процесор с помощта на коаксиални кабели. Intel е на мнение, че този подход е неефективен – с увеличаване броя на кубитите се налага сглобяването на квантовия компютър от самото начало, увеличава се консумацията на електрическа енергия и се повишава топлинното натоварване. За да реши тези проблеми компанията е създала Horse Ridge II, който се произвежда чрез нова 22 nm FinFET технология на Intel.

Криогенният процесор е разположен вътре в хладилната система и дава възможност на специалистите да се откажат от използването на няколко хиляди кабела. Intel счита прехода към Horse Ridge за важен елемент от еволюцията на квантовите компютри и компонент, който ще прокара пътя към излизането на квантовите компютри на пазара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини