Intel представи множество нови 10 nm мобилни процесори

0
845

По време на събитието Industrial Summit 2020 компанията Intel представи редица нови процесори. Това са икономичните Atom x6000E от новото поколение Elkhart Lake, корпоративните Core от 11-то поколение  (Tiger Lake), както и няколко модела Pentium и Celeron от сериите N и J от новото поколение Jasper Lake.

Съвсем очаквано, характеристиките на новите корпоративни процесори Core  от 11-то поколение  (Tiger Lake) до голяма част се припокриват с наскоро представените потребителски модели. Разликите са в позиционирането и някои нюанси. Корпоративните чипове имат разширена поддръжка и по-широки възможности за защита на информацията, включително поддръжката на ECC корекцията на грешки и възможност за разработването на собствен фърмуер в рамките на инициативата Intel FSP (Firmware Support Package). Също така, промишлените версии имат по-широк температурен диапазон – от 40°C до 100 °C.

Корпорацията предлага и процесори за вградени платформи, които са лишени от споменатите по-горе особености на корпоративните чипове. Те имат работен температурен диапазон от 0°C до +100°C. И в двете серии нови процесори от този тип има по три модела с по две и четири процесорни ядра Willow Cove с поддръжката на Hyper-Threading. Графиката е Iris Xe, а TDP може да се настройва в пределите от 12 до 28 W. Работните честоти на тези процесори са малко по-ниски от тези на потребителските версии и ще се разпространяват само чрез ОЕМ каналите. Кратките технически характеристики са представени в следните таблици:

Що се отнася до Atom x6000E (Elkhart Lake) и Pentium/Celeron (Jasper Lake), тях ги обединява актуалната енергийно ефективна процесорна архитектура Tremont и двата кристала на подложката – CPU и PCH. Тези процесори са предназначени за използване в бюджетните лаптопи и миникомпютрите от начално ниво с пасивно охлаждане.

Серията  Atom x6000E включва осем модела, а от процесорите Pentium и Celeron от сериите N/J Intel представи само четири чипа. И в двете нови серии процесорите имат от две до четири ядра и работят с честота от 1,0 до 3,0 GHz с автоматичен овърклок. Интегрираният GPU Intel UHD Graphics може да има конфигурация с 16 или 32 изчислителни модула с честота до 400 MHz, а в турбо режим – до 800 MHz. TDP варира от 4,5 до 12 W в зависимост от модела.

Сред главните особености на новото поколение процесори Atom на Intel можем да споменем поддръжката на  LPDDR4X-3200/DDR4-3200 оперативна памет, интерфейсите Display Port 1.3 и HDMI 2.0b с поддръжката на до три независими дисплея с 4К резолюция и кадрова честота до 60Hz. Новите чипове имат по-добра енергийна ефективност и по-висока производителност в сравнение с предишното поколение процесори на Intel. Компанията заяви, че в новите чипове еднонишковата производителност е увеличена 1,7 пъти, многонишковата – 1,5 пъти, а графичната – 2.0 пъти.

Техническите характеристики на мобилните процесори Atom x6000E и Pentium/Celeron от сериите N/J:

Intel съобщи още, че над 100 партньора на компанията подготвят нови устройства, базирани на SoC Atom x6000E и Pentium/Celeron от сериите N/J.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари