Intel представи мобилните процесори Comet Lake: до 6 ядра в тънките лаптопи и интегриран Wi-Fi 6 модем

3
637

Intel разшири своето 10-то поколение мобилни процесори Core като анонсира новата фамилия чипове Comet Lake. Новите процесори предлагат повече ядра и съответно, по-голяма производителност при многопоточните задачи в сравнение с чиповете Ice Lake.

Процесорният гигант представи общо осем нови процесора: четири Comet Lake-U и четири Comet Lake-Y. Явно е, че едновременно с тях ще се продават и чиповете Lake-U и Ice Lake-Y, които имат по-различни характеристики, но навярно потребителите ще бъдат объркани, понеже имената много си приличат.

Процесорите Comet Lake се произвеждат чрез добре познатия 14 нанометров технологичен процес и от архитектурна гледна точка съвсем малко се различават от фамилиите Coffee Lake и Whiskey Lake. Най-характерната особеност на новите чипове е първият процесор от Intel Core U серията с 6 ядра и 12 нишки. Това е флагманският модел Core i7-10710U.

Процесорите Core i7-10510U и Core i5-10210U предлагат по 4 ядра и 8 нишки, а младшият Core i3-10110U има 2 ядра и може едновременно да обработва четири потока.

Intel представи в рамките на Comet Lake и процесори от Y серията с намалена консумация на енергия. Това са чиповете Core i5 и Core i7 с по 4 ядра и 8 нишки, а Core i3 разполагат с 2 ядра и четири нишки. И още, процесорите Comet Lake-U са съвместими с по-бързата оперативна памет DDR4-2666, LPDDR4x-2933.

Intel обяви, че новите процесори осигуряват 16% ръст на производителността в сравнение с предишното поколение U чипове. Отбелязва се и 41% ускоряване на работата в Office 365. Но тук Intel доста некоректно сравнява 6-ядрения Core i7-10510U, който е настроен на TDP не на стандартните 15 W, а на завишените 25 W, с 4-ядрения Core i7-8565U с TDP 15 W.

В сравнение с чиповете отпреди 5 години, общата производителност на новите процесори е двойно по-висока, а в някои задачи ръстът превишава 2,5 пъти. Нещо повече, Intel твърди, че новите процесори осигуряват на лаптопите същата автономна работа, каквато осигуряват сега техните предишни по-бавни предшественици.

Стандартният TDP на процесорите Comet Lake-U е 15 W, а по желание на производителя на компютри, TDP може да бъде увеличен до 25 W. Температурният коефициент на процесорите Comet Lake-Y може да бъде 4,5, 7 и 9 W в зависимост от конфигурацията зададена от производителя на съответната компютърна система. Intel каза още, че благодарение на технологията Dynamic Tuning, която по-гъвкаво управлява честотите на процесорите, се осигурява ръст на производителността с допълнителни 8-12%.

Друг важен момент при процесорите Comet Lake е интегрираният модем AX201 за безжични Wi-Fi 6 мрежи, който осигурява обмен на данни със скорост над 1 Gb/s.

Компютрите и лаптопите, базирани на новите процесори Intel Comet Lake, се очаква да се появят на пазара още през 2020 година.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
микгигс
микгигс

същото като отпреди 5 години освен видеото…офисът работил 40 процента по-бързо, ами естествено, като го оптимизираха за видео изчисления…и сравняват с процесор който офисът не поддържа…ади напънете се бре! пуснете нещо ново , като nehalem или netburst

Мда
Мда

Още една причина защо Apple ще помете мобилните станции със собствен ARM в най-близко бъдеще. 90-те годинин Apple издухва през 1999 г. Intel Pentium III с близо двойна производителност за същите пари, правейки най-мощната работна станция за домашна употреба. Годините на IBM PowerPC си заминават през 2006-20070-ма, когато мигрират към Интел, но сега отново идва време да си правят собствени CPU. В следващите години ще се нагледаме на доста интересно бъдеще, в което не виждам сериозно бъдеще за Интел. Епъл дори купиха 5G разработките им за едва милиард долара. Ако бях акционер в Интел, в момента щях да искам главата… Виж още »

dsaa
dsaa

Интел си продадоха 5г-то, защото бяха много изостанали и решиха, че не си струва времето и парите, да настигат останалите. Ако марджините на интел са големи, тия на епъл са огромни. За разлика от епъл, интел прави много големи отстъпки, за сървърни процесори, ако се купуват големи бройки. А и тук се говори за лаптопи, където интел владее почти целия пазар. От него епъл имат под 8% за целия свят и падат. Останалото е само интел (амд просто почти нямат нищо на тоя пазар, едва сега се пръкват някакви). И на всичкото отгоре, епъл си продават макбуците с интел все… Виж още »