Intel представи невроморфната система Pohoiki Beach

0
617

Преди две години Intel анонсира самообучаващият се невроморфен процесор Loihi, включващ изкуствени нервни клетки, предназначен за имитация работата на мозъка на живо същество, за ускорение работата на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и на дълбокото машинно обучение.

Loihi се произвежда чрез 14 нанометров технологичен процес и включва 130 000 виртуални неврона, 130 милиона синапси и три ядра Quark x86. Размерът на кристала на Loihi е 60 мм², а самият чип се състои от 2,1 милиарда транзистори. За програмирането на Loihi се предлага Python API. Intel заяви, че в задачите с паралелно разпределено кодиране, търсене на графи, намиране на маршрути, едновременна локализация и построяване на карти (SLAM), новият Loihi е 1000 пъти по-бърз и 10 000 пъти по-ефективен от класическите процесори.

Intel допълва, че целта е създаването на компютърна система със 100 милиона неврони и 100 милиарда синапса. На теория потенциалът на тази система се приближава до потенциала на мозъка на неголямо животно – например мишка.

Едновременно с това Intel представи и мащабируемата невронна система Pohoiki Beach, включваща до 64 невроморфни процесори Loihi. Тоест, броят на виртуалните неврони и синапси в тази система е съответно 8,32 и също 8,32 милиона. Не е трудно да се пресметне, че за достигането на прага от 100 милиона неврона е необходима система със 768 процесора Loihi или устройство, изградено от само 12 системи Pohoiki Beach.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за