Процесорният гигант Intel обяви, че новите чипове с архитектура Nervana стотици пъти ускоряват дълбокото машинно обучение.

Intel се опитва да завземе лидерските позиции и в чиповете за изкуствен интелект, представяйки новата фамилия процесори, специално разработени за ИИ: Nervana Neural Network Processor или по-кратко Nervana NNP. Информацията съобщи главният изпълнителен директор на Intel Браян Кржанич.

Nervana NNP е специална архитектура за дълбоко машинно обучение, предназначена да премахне ограниченията на сегашния хардуер, който очевидно не е предназначен за ИИ.

Nervana NNP има нова архитектура на паметта: не се използва стандартната йерархия на кеш паметта, а вградената в чипа памет се управлява от програмите и по този начин се подобрява управлението на паметта и се увеличава обема на изчисленията, а това води до намаляване времето за обучение.

Архитектурата предлага ново ниво на мащабируемостта, при което няколко чипа образуват един общ виртуален чип, побиращ много сложни модели.

Flexpoint: това е новият цифров формат за скаларни изчисления с фиксирана запетая и голям динамичен диапазон.

Intel добави, че до 2020 година с новите чипове ще постигне 100-кратно увеличение на производителността на машинното обучение.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за