Intel представи програмируемите матрици Agilex и процесорите Xeon D-1600

0
777

След поглъщането на компанията Altera в средата на 2015 година стана ясно, че Intel сериозно се е заел с пазара на програмируемите логически матрици (field-programmable gate array, FPGA).

Докато серията продукти Stratix бе преди всичко рожба на Altera, новите матрици Agilex са собствена разработка на Intel. Те предлагат широки възможности за създаването на аналогови и цифрови запомнящи устройства, eASIC и входно изходни модули с възможност за широка настройка, и всичко това може да е част от една обща платформа.

Благодарение на прехода към 10 нанометров технологичен процес, новите компоненти Agilex осигуряват 40% по-висока производителност, 40% по-ниска консумация на енергия и обща DSP производителност до 40 терафлопса в сравнение със сегашното поколение FPGA Stratix 10. Освен това, Intel обеща по време на събитието Data-Centric Innovation Day да поддържа широкия спектър от новите, както и на бъдещите технологии, като целта е да от FPGA да се създаде една нова изчислителна платформа.

Разширението на функционалността на Agilex се осъществява благодарение използването на чиплети, които са свързани с основната матрица с помощта на технологията Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB). Intel подчерта поддръжката на многослойната HBM памет, запомнящите устройства Optane Memory, DDR4 и DDR5 паметите, PCI Express 4.0 и 5.0 контролерите, Compute eXpress Link интерфейса (чрез PCIe 5.0). Ще се произвеждат и други чиплети по поръчка на потребителя.

Компанията обеща хардуерно ускорение за системите с дълбоко машинно обучение и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Това се постига чрез поддържането на формати на числа с ниска точност, включително INT2 – INT8, като и BFLOAT16. Работата с матриците се осъществява с помощта на софтуерния пакет Intel OneAPI.

Ще има три версии на програмируемите логически матрици Intel Agilex. Устройствата от младшата серия F са предназначени за широк спектър приложения. Серията I е позиционирана като решение за високопроизводителни натоварвания с високи изисквания към пропускателната способност. Серията М е предназначена за обработването на най-натоварените и интензивни потоци от данни.

Матриците Agilex бяха представени по време на големия анонс на Intel на различните решения за центровете за обработка на данни. Едновременно с това компанията представи и серията процесори Intel Xeon D-1600.

Фамилията процесори Intel Xeon D-1600 е усъвършенствана версия на серията Xeon D-1500. Тя включва чипове със сравнително ниска консумация (TDP от 27 до 65 W), и от две до осем ядра с поддръжка на многопоточност.

Новите чипове са подходящи за периферни мрежи, хранилищата от средно ниво и за разнообразни изчислителни решения. Това могат да бъдат рутери, хъбове, хардуерни защитни стени и още много други.

Както и предишните Xeon D-1500, новите Xeon D-1600 се базират на малко остарялата вече архитектура Intel Broadwell и се произвеждат чрез 14 нанометров технологичен процес.

Моделите Xeon D-1600 с индекс N имат хардуерна поддръжка на технологията Intel QuickAssist (QAT), ускоряваща компресията и криптирането на данните. Поддържат се почти всички популярни алгоритми в това направление.

Продажбите на процесорите Intel Xeon D-1600 трябва да започнат през втората половин на тази година при цена от $106 до $750.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за